Gestapelde opstelling keerwanden in Katwijk

In april 2015 heeft AW Vessies Infra een niet alledaagse keerconstructie geplaatst. Het perceel van de opdrachtgever ligt enkele meters hoger dan het daarop aansluitende perceel. Het verloop tussen beide percelen is middels een talud. Om zijn perceel volledig te kunnen benutten heeft de opdrachtgever besloten om halverwege het talud een kering aan te brengen en het niveau van zijn perceel op deze manier gelijk te trekken. Het hoogteverschil wat opgevangen dient te worden, is ongeveer 3,5 meter over een lengte van circa 35 meter. 

In plaats van het plaatsen van één massieve wand heeft de opdrachtgever gekozen voor een onderbroken kering. Deze kering bestaat uit een tweetal keerwanden welke conform de tekening links zijn geplaatst. In eerste instantie zouden er twee keerwanden met elk een hoogte van 200 cm gestapeld worden geplaatst. Na controle door onze constructeur bleek de opstelling echter onvoldoende stabiel te zijn. Vervolgens is gekozen voor een keerwand van 250 cm hoog met een hiel aan de rugzijde om de stabiliteit te vergroten. Daarnaast moest deze keerwand worden voorzien van extra wapening ten opzichte van de standaard elementen. 

De keerwanden zijn door AW Vessies in het werk geplaatst. Na het plaatsen van de keerwanden, een hele klus gezien de beperkte bereikbaarheid van het project, zijn door AW Vessies diverse ankerschotten aangebracht. Dit om de stabiliteit extra te waarborgen gezien het achterliggende talud. 

In de ruimte tussen de twee keerwanden is naderhand beplanting (o.a. hedera) aangebracht waardoor de keerwand op termijn uit het zicht zal verdwijnen en het geheel een natuurlijke uitstraling krijgt. 

Meer foto’s van dit project vindt u hier

Volg MBS Beton

We plaatsen regelmatig nieuws over onze projecten, beurzen en overige op social media.

Download onze brochure
Contact

MBS Beton BV

Energieweg 2

3762 ET Soest

Postbus 115
3760 AC Soest

KvK-nummer: 32096391
Btw-nummer: NL8120.03.263.B01