Keerwanden voor waterbouwkundig kunstwerk in Utrecht

De toepassing van keerwanden binnen de infrasector is veelzijdig. Zo bewijst ook het project in Utrecht waarvoor MBS Beton in opdracht van aannemersbedrijf Van Wijk Nieuwegein begin maart 2015 keerwanden leverde. De keerwanden zijn in combinatie met duikers gebruikt als alternatief voor een brug. Visueel is het geheel – afgewerkt met schanskorven en een betonnen afdekker – een ‘waterbouwkundig kunstwerk’ geworden dat meer in het oog springt dan een eenvoudige gronddam met duiker.

Door de zanderige ondergrond ter plaatse konden de keerwanden zonder fundering worden geplaatst. Om de keerwanden ook aan de waterzijde van een neus voor de schanskorven te voorzien, werden de wanden op een industrieplaat gezet. Voor de keerwanden kwamen RVS schanskorven gevuld met Grauwacke 80-120. Dit alles heeft geleid tot een natuurlijke en duurzame uitstraling van het geheel.

Van Wijk Nieuwegein ontwikkelde het idee om keerwanden als alternatieve brug toe te passen in samenwerking met de opdrachtgever als kostenefficiënte oplossing welke snel en eenvoudig uitgevoerd kon worden. Hierbij was een optimale gebruikmaking van de verschillende disciplines binnen Van Wijk Nieuwegein van belang. De samenwerking tussen de verschillende disciplines is succesvol verlopen. De bronbemalingstak (Bronbemaling Schijf) hield zich bezig met de bemaling, de civiele tak van Van Wijk Nieuwegein was verantwoordelijk voor de plaatsing van de elementen met de doorvoer van de duikers en de betonbouwafdeling van het aannemersbedrijf richtte zich op de verdere afwerking van het geheel.

Meer foto’s van dit project vindt u hier.

Volg MBS Beton

We plaatsen regelmatig nieuws over onze projecten, beurzen en overige op social media.

Download onze brochure
Contact

MBS Beton BV

Energieweg 2

3762 ET Soest

Postbus 115
3760 AC Soest

KvK-nummer: 32096391
Btw-nummer: NL8120.03.263.B01

 

MBS Beton