Oeverzwaluwwanden Lutkemeerpolder

Sinds kort kunnen de oeverzwaluwen in het recreatiegebied Lutkemeer, gelegen aan de westzijde van Amsterdam, gebruikmaken van oeverzwaluwwanden. Opdrachtgever van het project is Recreatieschap Spaarnwoude. Zij hebben zich laten adviseren door adviesbureau Van der Goes en Groot. De oeverzwaluwwanden zijn geleverd door MBS Beton.

De oeverzwaluw heeft voor het broeden een steile zandwand nodig om zijn nestgang in uit te kunnen graven. Dergelijke plekken worden steeds zeldzamer in Nederland hetgeen een bedreiging vormt voor het voortbestaan van deze trekvogel. Met de kunstmatige oeverzwaluwwand hebben oeverzwaluwen een plek waar ze zich permanent kunnen vestigen.

De oeverzwaluwwanden zijn geproduceerd bij MBS & CBS Beton in Emmen. In totaal zijn er zeven wanden met een breedte van 200 cm en twee wanden met een breedte van 100 cm per stuk geleverd. In de wanden bevinden zich 84 nestgaten met een diameter van 110 mm. Vanwege het gewicht van de wanden zijn deze door aannemer Jos Scholman met behulp van rupsdumpers van de losplaats door het drassige natuurgebied naar de eindbestemming vervoerd. Hierbij is het aantal transportbewegingen zoveel mogelijk beperkt zodat grote schade aan de bestaande natuur en infrastructuur voorkomen kon worden.

Meer foto’s van de oeverzwaluwwanden vindt u hier.

Volg MBS Beton

We plaatsen regelmatig nieuws over onze projecten, beurzen en overige op social media.

Download onze brochure
Contact

MBS Beton BV

Energieweg 2

3762 ET Soest

Postbus 115
3760 AC Soest

KvK-nummer: 32096391
Btw-nummer: NL8120.03.263.B01