Reconstructie Geniedijk Hoofddorp

De Geniedijk, officieel Geniedijk Haarlemmermeer, is aangelegd tussen 1888 en 1903 en vormde destijds een onderdeel van de verdedigingslinie de Stelling van Amsterdam. In 1963 is de militaire status van dit verdedigingswerk opgeheven waarna de Stelling van Amsterdam in 1996 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. In 2015 is gestart met het reconstrueren van vier kilometer dijk waarbij de dijk in originele staat wordt hersteld.   

De Wilde Infra- en Cultuurtechniek uit Vijfhuizen is de aannemer van het project. De aannemer heeft in 2015 veel van haar bedrijfsactiviteiten kunnen inzetten bij het project. Van grondverzet, sanering, profilering van de taluds tot het plaatsen van hardhouten bruggen, prefab betonnen keerwanden en een vleermuizenscherm. Een overzicht van de werkzaamheden zijn te vinden op de website van De Wilde via de volgende link: http://dwgroep.nl/nieuws/item/158-project-geniedijk-hoofddorp

Op een drietal plaatsen diende in de dijk een coupure aangebracht te worden. Dit zijn de locaties waar de weg de dijk kruist. Bij deze onderbrekingen moest het talud opgevangen worden door speciaal vormgegeven keerwanden. De door MBS Beton geleverde keerwanden zijn aan de zichtzijde fraai geprofileerd en lopen aan beide uiteinden schuin met het talud van de dijk mee. 

Gezien de profilering aan de zichtzijde van de keerwanden bleek het niet mogelijk om deze keerwanden binnen de standaard mallen te produceren. Hiervoor is één houten mal aangeschaft met extra vulstukken om de afschuiningen in de keerwanden te kunnen realiseren. Zo kon alles binnen één mal gerealiseerd worden en was het niet noodzakelijk om drie verschillende mallen aan te schaffen. 

Naast de productie van de elementen heeft MBS Beton zorg gedragen voor het teken- en berekenwerk en het transport van de elementen naar Hoofddorp. Vervolgens zijn de keerwanden door De Wilde geplaatst waarna het geheel aangevuld en afgewerkt kon worden. Boven de keerwanden is een houten hekwerk geplaatst om te voorkomen dat de op de dijk grazende dieren, waaronder schapen, de dijk kunnen verlaten en op de wegen terecht komen. 

Meer foto’s van dit project vindt u hier

Volg MBS Beton

We plaatsen regelmatig nieuws over onze projecten, beurzen en overige op social media.

Download onze brochure
Contact

MBS Beton BV

Energieweg 2

3762 ET Soest

Postbus 115
3760 AC Soest

KvK-nummer: 32096391
Btw-nummer: NL8120.03.263.B01